Közösségi Pszichiátria „CLASSIC

A Magyar Pszichiátriai Társaság Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Szekciója, a Magyar Pszichiátriai Gondozók Regionális Egyesülete, valamint az Ébredések Alapítvány a Lelki Egészség Világnapja alkalmából a Közösségi pszichiátria „CLASSIC” c. konferenciát rendezett 2012. október 10-én, Budapesten, a József Attila Művelődési Központban

Magyarországon és szerte a világon sok olyan felépülés-alapú jó gyakorlat, – ahogyan ma szokták megfogalmazni, pilot program – valósult meg, amelyekre ma is büszkék lehetünk. Ezek közül néhány program nagyszerű vezetőjét és megvalósítóját hívtuk meg a mostani konferenciára. Szeretnénk, ha a közösségi szemléletű mentálhigiéné, pszichiátria és addiktológia legjobb gyakorlatai elnyernék méltó helyüket a szakmában, és megtanulhatnánk azt a szemléletet és azokat a fortélyokat, amelyek révén nehezebb társadalmi körülmények közepette is sikerült humanisztikus és közösségre alapozott szolgáltatásokat megvalósítani. Még köztünk vannak, akiktől megtanulhatjuk!

Tények az értékek fényében… A felépülés értékei olyan találkozásokra, együttműködésekre hívnak bennünket, aminek a hozadéka reményünk szerint lelki és társadalmi megújulás. A ‘Közösségi Pszichiátria „CLASSIC”‘ személyközpontú gyakorlatai színterein a biológiai és a társadalomtudományok bizonyítékaival igazolva olyan küldetésünk volt és van, ami nem csupán a XXI század pszichiátriáját újítja meg, hanem új irányt mutat a segítő és humán foglalkozások minden területén.

Nyitó gondolatok – Harangozó Judit (Közösségi Szekció, Ébredések Alapítvány)

A „CLASSIC” ellátás rombolása közösségi fordulat nélkül. Reflexiók az Állami Számvevőszék jelentéséről a pszichiátriai ellátás helyzetével kapcsolatban – Silling Tibor, Erdélyi Rita (MPGRE)

Közösségi pszichiátria „CLASSIC”: A Pest megyei Ideggondozó – Prof. Hárdi István

Közösségi pszichiátria „CLASSIC”: A Székesfehérvári közösségi ellátás kezdetei és mai megvalósulása – Lőrintz Zsuzsa (Egyensúlyunkért Alapítvány)

Közösségi pszichiátria „CLASSIC”: A Salgótarjáni Ideggondozó – Samu István (a hajdani Salgótarjáni Krízis Osztály nyugalmazott főorvosa), Ratkóczi Éva (Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány), Szentesi Péter

Közösségi addiktológia „CLASSIC”: A Liget utcai TÁMASZ – Fórizs Éva

Felkért hozzászóló: Szőke Zsolt (Lélek-hang Egyesület)

Közösségi mentálhigiéné „CLASSIC”: A Nap utcai modell – Ratkóczi Éva (Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány), Tringer László (Semmelweis Egyetem)

Suicide Prevention (Öngyilkosság-megelőzés) – Michael Kaplan, USA (magyar tolmácsolással)

 

Megbeszélés. Felkért hozzászóló: Gecse Andrea, (NYITNIKÉK, Magyar Antistigma Kezdeményezés)

A lelki segítés kultúrákon átívelő értékeiről, műhelyeiről – Pataky Ilona,Pátkai István, Buza Domonkos

Zárógondolatok: Harangozó Judit (Közösségi Szekció, Ébredések Alapítvány)