Tisztelt Érdeklődő!
Az önkéntes segítő munkával kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre az alábbi pontokban talál hasznos információkat. További kérdések esetén kérjük, forduljon hozzánk bizalommal!

Mit csinál egy önkéntes segítő?
A Pesti Úti Idősek Otthonában régóta működő önkéntes program újul most meg új tagfelvételnek köszönhetően. Lakóink közül sokan jutottak olyan élethelyzetbe, hogy már elveszítették szeretteiket, családtagjaik távol élnek, dolgoznak, emiatt keveset, vagy egyáltalán nem tudják látogatni őket. Ebben a küzdelemben nagy segítség és erőforrás, ha valaki számára fontosnak érezheti magát az idős ember. Még intenzívebbé/örömtelibbé tehetjük az élményét akár egy rögtönzött kártyapartival, sakkjátszmával, vagy akár felolvasással.

Mennyi időt kell/lehet erre szánni?
Az intézményben töltött idő egyéni megbeszélés kérdése. Lehet havonta, kéthetente vagy hetente is vállalni egy-egy órát. Fontos, hogy előre egyeztetett, kiszámítható és tervezhető legyen.

Hogyan válhatunk önkéntessé?
Az emailben, illetve telefonon történt megkeresés után egy személyes találkozóra várjuk Önt, ahol tisztázzuk a kereteket, a jelentkező megerősítheti szándékát, az intézmény pedig dönt ennek befogadásáról. Tartós bentlakásos szociális intézményként sok jogszabály köt bennünket, önkénteseinkkel ezért megállapodást kötünk. Mivel lakóink testi épségét is óvnunk kell, ezért az önkénteseknek negatív tüdőszűrő leletet kell beszerezni. Üzemorvosi munkaalkalmassági vizsgálatot helyben biztosítunk.

Milyen támogatást kap munkája során egy önkéntes?
Az önkéntesek munkáját elsősorban szakmai eszközökkel támogatjuk, de az egyéni foglalkozásokhoz szükséges anyagi eszközöket is biztosítjuk. Képzéseket szervezünk, melyek a professzionális segítő hivatásokba vezetnek be. Kifejezetten módszertani szempontok mentén támogatjuk a segítő kapcsolat kereteinek kialakítását, élményeik és tapasztalataik megosztására alkalmas fórumokat szervezünk. Önkénteseink csoportja reményeink szerint egy egymást segítő aktív közösséggé formálódik, ami saját lelki egészségük megőrzését is szolgálja majd

Mit kap munkájáért egy önkéntes?
Az önkéntességet nemcsak az intézmény támogatja, hanem a társadalom is. Pl.: A szervezett kereteknek köszönhetően a szociális intézményben végzett önkéntes segítő munka eredménye a széles körű társadalmi elismertség és támogatottság. Ezen felül a helyesen megélt altruizmus az önmegvalósítás, önfelülmúlás és önazonosság egészséges megélésnek fontos eszköze lehet.