A demencia – vagy időskori szellemi hanyatlás – egy igen komplex tünetcsoport. Kiterjedt kognitív károsodás, amely magában foglalja a memória-zavart, de nem jár tudatzavarral. A demens betegeknek nehezükre esik visszaemlékezni, mi történt pár perccel vagy órával ezelőtt, de a régi eseményeket gyakran maradéktalanul felidézik. A kognitív funkciók közül károsodik az általános intelligencia, az absztrakt gondolkodás, a térorientációs képesség, a tanulás és emlékezés, a nyelv, a problémamegoldó képesség, az időben való tájékozódás, a figyelem és a koncentrálás, az ítélőképesség és a szociális funkciók. Az egyén személyisége, magatartása és hangulata is megváltozik. Ennek tudatában a demens foglalkozások, ezekre a speciális tünetekre koncentrálva lettek kialakítva. A foglalkozások naponta, a délelőtti órákban zajlanak. Céljuk a mentális állapotromlás késleltetése, a memória, gondolkodás, koncentráció és a meglévő fizikai erőnlét fenntartása, esetleges javítása. A még megmaradt képességek és funkciók fenntartása, erősítése, a demencia okozta veszteségek mérséklése, a további állapotromlás lassítása, elkerülése.

Mozgásfejlesztő foglalkozás: torna, tánc, séta.

Tér és időbeli orientációk fejlesztése: dátum, napi menü, helymeghatározás megbeszélése.

Testséma fejlesztés: fő testrészek felismerése, megnevezése, oldaliság kialakítása, tájékozódás térben, irányok, viszonyfogalmak megértése, adekvát használata.

Kreatív foglalkozások: sütés, főzés, színezés, kivágás, ünnepi dekorációk közös készítése.

Játékterápiás programok: társasjátékok, dominó,

Filmvetítés: legtöbbször a lakó igényeinek megfelelően, az általuk kiválasztott film kerül vetítésre, vagy/ és természetfilmek, vígjátékok, szerelmes filmek…..

Emlékidéző, memória fejlesztő csoportos beszélgetések: főzési technikák, hozzávalók, a főzéshez szükséges tárgyak felidézése, memória kártya, szójáték, illatfelismerő, szín-, és forma felismerés, kakukktojás, stb.