Rejtvénytfejtők Klubja

A keresztrejtvény nemcsak szórakozás, élvezet, de agykarbantartás is. A Rejtvényfejtők Klubjában a hagyományos, lexikai tudásra épülő feladványokkal foglalkozunk. Előzetes igényfelmérés alapján két tábor alakult, az egyik csapatban a klubtagok időre dolgoznak (Villám Csapat) , a másik csoportban saját ütemben, nem időre fejtik meg a feladványokat. (Megfontolva Haladók Csapat). A rejtvényfejtő klubok egy magasabb szintjét képviselik a rejtvényfejtésnek, hisz az ember összemérheti a tudását másokkal is. A versenyek mellett egyéni feladványok is készülnek , amelyek megfejtése akár egy-két napba is beletelhet. Aki szeret rejtvényt fejteni, az az élet nagy problémáinak is könnyebben megtalálja a megoldásait. Az ember egy játékos lény, a játék egy önmagáért szóló autonóm tevékenység, mely során érzelmeket gyűjtünk össze, sikert és kudarcot is tartogat, melyek megtapasztalása rendkívül fontos már korábban a személyiségfejlődés során is.

A rejtvényeknek köszönhetően erősödik az egyén általános tájékozottsága, a feladványok fejlesztik azokat a tanulási képességeket, amelyek által könnyebben és gyorsabban tudnak elsajátítani a klubtagok más ismeretanyagot is. Mivel a rejtvény egy táblás játék, vagyis sorokat és oszlopokat tartalmaz, ezért a személy térlátása, a tér és vizuális memóriája is fejlődik. Bővül a szókincs, gyakoribbá válik a szinonimaszavak használata. Ezen felül fejleszti a személyiséget is, önbizalmat ad, a siker és a kudarc elviselésének képességét pedig a játékok által tanulja meg az ember.

Azok a személyek, akik figyelemkoncentrációs zavarban szenvednek, a rövid- és hosszú távú gondolkodási képességek lassúsága miatt képtelenek megfelelően teljesíteni. A keresztrejtvények az ilyen részképességek fejlesztésében segítenek.

Az időseknek különösen hasznos a rejtvényfejtés, mert észjárásukat pallérozzák, élénkítik, kognitív funkcióik javulnak. A szabadidejüket ráadásul hasznosan is töltik el a klubtagok , amely mentálhigiénés és rekreációs szempontból is kiemelten fontos. Idős korban a folyamatos gondolkodás pallérozza az emlékezeti képességet, védelmet nyújt a mentális hanyatlással szemben.

Év közben és év végén is rendezünk versenyeket. Az év végi megmérettetés tétje már nagy, a jutalom a vándorserleg, oklevél.

De a klub legfontosabb célkitűzése jóval túlmutat a tárgyi elismerésen: ez a közösségépítés, jó mentális közérzet, önbecsülés erősítése, a jó hangulat . Ezeknek az értékeknek birtokában mindenki nyertese lehet e klubban, akár övé a fődíj, akár nem.

FONTOS INFORMÁCIÓK

Elhelyezés kérdései Otthonunkban:

Előzetes időpont egyeztetés szükséges!

Himonakisné Vajthó Gabriella
szociális adminisztrátor
E-mail: szocadmin@pestiut.hu
Telefon: 06-1-254-0050
06-20-285-0141

Kárfner Krisztina
előgondozó
Telefon: 06-20-438-0204

FELVÉTELT ELŐKÉSZÍTŐ CSOPORT

Általános tájékoztató a Fővárosi Idősek Otthonairól:

Személyesen: 1054 Bp., Bajcsy Zs. út 36-38. Telefonon: 06-1-374-0077 Fax: 06-1-374-0078 E-mail: fecs@fecs.hu

Az iroda ügyfélfogadási ideje: Hétfőn: 12-től 17-ig Kedd - Szerda - Csütörtök: 9-től 16-ig Péntek: 8-tól 11 óráig

➜ Tovább

Vezetők

Merucza Erika
intézményvezető
Telefon: 06-1/254-0021

Kleofás Marianna
gazdasági vezető
Telefon: 06-1/254-0023

Mekes Mária
vezető ápoló
Telefon: 06-1/254-0020

Bemutatkozó videó